Tabár István

Tabár István 1986-ban friss diplomás építészként zenekarával, az akkor újhullámos underground
Exotickal megnyerte az Aorta tehetségkutatót. 1990-ben a popos irányváltás és a Trabant című
gigasláger jóvoltából az év zenekara lettek. Tabár Pisti főleg szövegíró, de zenét is szerez, könnyebb és elvontabb művekben is közreműködött. Sosem volt frontember, inkább amolyan szürke eminenciás. Életműve szerteágazó: több mint 70 társszerzővel dolgozott több mint tíz arany- és platinalemezen; 300 szerzeményt jegyez, évente sokezer médiaelhangzással.

Több mint 25 előadónak írt dalokat, olyanoknak, mint Freddie, Kállay-Saunders András, Radics Gigi, Tolvai Renáta, Peter Šrámek, Kökény Attila. Ki kell emelni munkásságát az Artisjus testületeiben is. Négy évet küldöttként és a Szerzői Véleményező Bizottság elnökeként, négyet a vezetőség tagjaként dolgozott. Elévülhetetlen érdemeket szerzett a Felosztási Szabályzat korszerűsítésében, ami sok érdekegyeztetéssel és
fájdalmas, de szükségszerű konfliktusok felvállalásával jár. 2017-ben szerzői pályáját keretbe foglalta az Exotic Nulladik című lemezével, a zenekar korai, meg nem jelent underground számait leporolva.

2023-ban bejelentette visszavonulását mind az Artisjus testületeiből, mind a szerzői munkától, életművét kvázi befejezettnek tekinti. Szerénységére jellemző, hogy magát nem sorolja a legjobbak közé a dalszerzésben és szövegírásban sem, de mi, kívülállók biztosan kijelenthetjük, hogy az összképet nézve a legkisebb közös többszörös nála egyedülállóan kimagasló.

A laudációt írta: Szabó Áron

Fotó: Labancz Viktória